HTML

About

A sportgézán megjelenő magyarfocival foglalkozó sorozat cikkei ezen a blogon kommentelhetők.

Eddig

Friss topikok

A futball Fehérváron sem videójáték

2011.11.07. 17:47

Elmentünk a Videoton-Újpestre megnézni, mit tud ez a Paulo Sousa. Jó játékot azt még véletlenül sem láttunk, egy tizennégy éves kolléga leoltását viszont igen. Tulajdonképpen nem is a meccs miatt mentünk mi, csak világot akartunk látni, ültünk Eddától dübörgő restiben és testközelből tapasztaltuk, mit tudnak a Vidi-drukkerek. Kicsit Schobert Norbisra vették a figurát, van még mit tanulni.

Három lila gyrosozik a Déliben, más semmi

Mit vár az ember egy Videoton-Újpest bajnokitól, ha - életében először  - vonatozik el meccsért Fehérvárra? Lila-fehérbe borult Déli pályaudvart, tömött vagonokat, dobozos sört, meg folyamatos üvöltözést, hogy Hajrá, Lilák. A meccs előtt három órával, egy óra körül ehhez képest a világon senki sincsen a Déli környékén, csak mi ülünk az egyik kiskocsmában, miközben a tévéből azt halljuk, hogy Higuaín is gólt lőtt, így már 4-1-re vezet a Real Madrid az Osasuna ellen. Azt, hogy mégis lesz valami valahol, a hatalmas málhazsákkal érkező rendőrök láttán sejtjük, ők is jönnek majd velünk, kontrollálni a vélhetően más úton érkező újpesti ultrákat.

Ez most itt egyébként nem szemétkedés, a Vidi-meccs előttig tizennégy találkozón tizennégy pontot szereztek, szóval érthető, hogy vasárnap délutánra hirtelen jobb dolguk lett, mint elzötyögni, elautókázni a világ végére. Akkor, amikor végre három lila-fehér sálas fiatalt látunk a gyrososnál, azért megnyugszunk kicsit, csak nem leszünk egyedül odafelé. Az újpesti tábor egyébként több meccs óta csendessztrájkol a rossz eredmények miatt, de - és most kicsit előre kell ugranunk az időben - amikor jó négy órával később Balajcza kivédte Alves büntetőjét, csak nem bírták csöndben, a körülbelül kétszáz fős lila tábor úgy örült, mint ha vezetést szereztek volna.

Temető szeli ketté

A székesfehérvári vasútállomásról körülbelül tizenöt perc séta a Sóstói Stadion. Semmi mást nem kell csinálni, csak egyenesen menni, aztán hirtelen balra, át a vasút alatt, de nekünk azért csak sikerül eltévednünk. A végeláthatatlannak tűnő lakótelepen egy kedves néni igazít útba minket: "Arra kell menni, de vigyázzanak, sok a cigány!" Arra megyünk, és szerencsére élve jövünk ki a nappal is sötét aluljáróból, pedig közvetlenül mögé raktak egy temetőt. Mellé meg a stadiont, ahogy ezt a táblák is jelzik. (Megjegyzendő, a temető-stadion kombója nem fehérvári unikalitás, a régmúltban, amikor az első stadionok épültek, üres telek már csak a városok szélén volt, ott, ahol korábban már megtelepedett egy-egy temető.)

Hazai földön szokatlan, hogy itt minden szépen ki van írva. Arra van a VIP, ide parkolhatnak a sporik, amarra meg a vendég. Utóbbiban kicsit fura, hogy nem is a stadion felé mutat, hanem valahogy a temető menti erősen szolgalmi-szagú úton kellene menniük. Nem túl szép fogadtatás, de legalább mindenki tudja, merre van az arra.

Szeretnénk meginni egy sört a pálya környékén, hátha szóba tudunk elegyedni pár vidistával, de ez nem jött össze, mert hogy a létesítmény bejárható közelségében egyetlen kocsma sincsen. Skandallum. Amikor viszont belépünk a néhány éve felhúzott főlelátóval egybeépített klubházba, eláll a lélegzetünk. Ez tényleg európai színvonal. Bőrfotelek, szendvics, pogácsa és ami a legfontosabb, van light cola is a sajtósoknak. Alkalmi túrapárosunk egyik résztvevőjének ez azóta fontos, amióta egyszer diétázás közben ment Honvéd-Diósgyőrre. Akkor még el sem tudta képzelni, hogy csapolt sör helyett meleg teát fog kortyolgatni egy NB I.-es bajnokin. Ezen a hideg vasárnapi estén ez is bekövetkezett, és jobban is járt, mert a sör már a 80. perc környékére elfogyott.

Tiszta Camp Nou ez a lelátó

A főlelátó pont annyira meredek, pont olyan magas, mint amilyennek lennie kell, ennél jobb tutira nincsen itthon, de még Barcelonában is csak egy. A lépcső kicsit veszélyes, ha az ember nem figyel, könnyen megindulhat, aztán meg sem áll a pálya széléig. A rossz mozdulat egy nagyjából és körülbelül húsz méteres zuhanást-gurulást jelenthet, ha van olyan szerencsétlen, hogy átbillen a mellvédre rögzített üvegtáblákon. Annyira féltünk ott fent, hogy oda sem mertünk nézni a VIP-páholy felé, ott van-e Orbán Viktor. Valaki állítólag látta a kezdés előtt.

Biztosan Fehérváron van a világ egyik legnagyobb eredményjelzője, és ezt nem csak akkor érezzük, amikor a második félidő alatt közvetlenül alatta állunk. Itt gyakorlatilag minden százas égő egy-egy pixelt jelent. Úgy látszik, a tervezők kézimeccsre is készültek, mert itt még a századmásodperceket is mutatja az időmérő.

Ha ez a stadion újra megtelne néha, biztosan hatalmas hangulat lenne, a hosszanti lelátók is kellően magasak, meredekek. Tényleg nemzetközi szint, na.

Félelmetes szurkolás helyett Norbi Update és diszharmónia

Egy félidő bőven elég a sajtópáholyból. Szép, európai, de tényleg olyan, mint ha a tévében néznénk a meccset. A fehérvári stadion úgy épült, hogy a sajtó, a VIP, a főlelátó és a beszékezett régi lelátók hermetikusan el vannak választva egymástól. Karszalagunk sajnos csak a sajtóhelyre és az alattunk elterülő szektorokra érvényes, de a rendezők rugalmasak, és némi engedélyeztetési procedúra után beengednek minket a második félidőre az eredményjelző alatti részen lévő táborhoz. Itt valahogy máris otthonosabb. Sört és meleg teát veszünk, majd felkaptatunk a kapu mögé, egészen a legfelső sorba.

A Videoton drukkereit szinte mindenki utálja, ráadásul a szurkolás messze nem az igazi, pedig bőven benne lenne a potenciál, sőt. Ezt társaságunk azon fele állítja, aki majdnem harminc éve bolyong a magyar bajnokság sűrű erdejében. A Red Blue Devils felállása egyébként úgy néz ki, hogy egy roppant lelkes figura (kápó) mikrofonnal a kezében irányítja a tábort, hangja az egykori futókörre elhelyezett kontroll-ládák segítségével lengi be az étert, hogy ha véletlenül megtelne minden kapu mögötti szektor, akkor ugyanúgy egyszerre tudjanak mozdulni, mint ha egy megafonból vezényelné a körülötte állókat. Először csodálkozva nézzük, aztán végiggondoljuk, és rájövünk, remek ötlet. A dalok azonban nem az igaziak, szétesőnek tűnnek, valahogy nem akarnak összeállni. Emberünk néha megvadult hardcore énekesként üvölt, néha pedig Schobert Norbiként buzdít: "Hadd lássam a kezeket, gyerünk!"; "Most csak a lányok!" Erre akár komplett edzésprogramot is lehetne írni, már csak az "egy és két és há' és négy..." hiányzott, a spinninghez még a lépcsők is adottak. Tényleg nem akarunk bántóak lenni, de valóban hiányzott valami, ami egységessé és félelmetessé tette volna az amúgy szép számú B-közepet.

Maga a mérkőzés amúgy meglehetősen gyenge. Az újpesti Balajcza nem csak Alves büntetőjét, hanem úgy általában véve is mindent kivéd, de mivel ő sem mindenható, a 79. percben végre megtörik a jég. Amikor viszont megtört, akkor annyira megtört, hogy a Vidi rögtön gurított egy polgári hármast alig hat perc alatt, így legalább az elképzelés nélküli játék ellenére is sikerült a három pontot begyűjtenie Paulo Sousáéknak.

A lefújás után kíváncsiak vagyunk a portugál szakemberre közelebbről is, persze nem azért, hogy minket is megfejeljen, arra van dedikált sajtómunkása az egyik printlapnál. Visszasétálunk a sajtóba, és kedélyesen beszélgetve rendezőkkel, megvárjuk a sajtótájékoztatót. Utólag kiderül, érdemes volt várni. Egy helyi rádió tizennégy éves munkatársa van olyan merész, hogy értelmes kérdést tegyen fel Sousának, meg is kapja a magáét. A srác csak annyit kérdezett, hogy ha Alves és Nikolics általában eredményesek, ha ketten vannak elől, akkor miért nem kezd soha a csapat két csatárral? A portugál - bár valószínűleg nem először hallotta - láthatóan meglepődött a kérdéstől, de valószínűleg inkább attól, hogy egy ilyen fiatal rajongó tette fel, miközben talán nem is tudja, a 4150 kilátogató nézőben kínosan hasonló kérdés fogalmazódott meg - hetek óta. Jött is egy hosszabb válasz, de a tolmács fordítása után csak nem bírta, gyorsan hozzátette a kérdezőnek: "a futball nem videojáték". Egyébként dicséretes, hogy amikor csapatról beszél, akkor tényleg csapatban gondolkodik, számára nincs különbség a pályán lévők és cserepadon ücsörgők között.

A pesti személyre várva mi is legalább olyan elnyűttnek érezzük magunkat, mint az a srác a csattanós Sousa-választól. Vasútállomás, fényreklámaival hívogató resti, pohár sör, Edda végtelenítve a zenegépből, a háttérben magányos bajszos ember nagyfröccsel a kezében énekel.

Hazafelé a vonatúton még röviden átbeszéljük a történteket. Témánkat hallva megszólít minket egy, a szurkolástól rekedtes hangú, ám felettébb kedves lány, akiről hamar kiderül, hogy az RBD tagja, és kíváncsi, miért éreztük súlytalannak a szurkolásukat. Nem akarjuk megbántani, és csak ugyanazt tudjuk mondani, amit a meccsen is tapasztaltunk, közvetlenül a tábor mögött-mellett állva. Hiányzik valami igazán erős, valami nagyon ütős verze, amibe mindig és mindenki bekapcsolódik, ami ha felzúg, annyira erős, hogy még a félig nyitott lelátóról sem tud kiszökni a fehérvári éjszakába, ami bennragad, amiről azonosíthatók lennének. Valami lehet a véleményünkben, mert meséli, amikor még a tribünnel szemben, a hosszanti oldalon voltak, akkor kevesebben is jobban szóltak, mint az új helyükről. Vélhetően igaza van, így ebben maradunk.

Láttuk az ország egyik legprofibb stadionját, nem a legprofibb, de az egyik legszervezettebb szurkolótáborát, meg azt, hogyan kell nem annyira szimpatikus edzőnek lenni egy sajtótájékoztatón. Ez is kipipálva.

sportgéza.hu

-->

12 komment

Címkék: székesfehérvár túra újpest videoton nb1

A bejegyzés trackback címe:

https://nezocsucs.blog.hu/api/trackback/id/tr343361309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gege94 2011.11.07. 20:16:32

3 kocsma is van a stadion mellett, de magasan a legjobb a Szöglet Presszó, oda kellett volna bemenned. :(

karosszékely 2011.11.07. 20:21:51

20 éve voltam utoljára magyar bajnoki meccsen, egy másik (kisebb) vidéki csapatnál, ott is pont ilyen eredményjelző volt. Akkor ez milyen modernnek számított...

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2011.11.07. 20:27:26

@gege94: Legközelebb mindenképp megkeressük. Az alap az volt, hogy 5-6 perc sétán belül találjunk, de a tribün melletti úton haladva egyik irányban sem volt szerencsénk.

tujul 2011.11.07. 20:31:18

@végh hanta: ahol az első fénykép készült, ott van a hely. Onnan a stadion 3-4 percnyire van gyalog.

Stockton12 2011.11.07. 21:19:51

Igen, pont mondani akartam mennyi kocsma van a környéken, de a kolléga megelőzött :)
Én 1998-ban voltam először Vidi meccsen, azóta több-kevesebb alkalommal néha bérletesen, néha csak párszor egy szezonban járok ki. A stadion tényleg jó, bár a VIP részen csak akkor jártam mikor építették, de akkor volt szerencsém a tetőre kimenni. A kijelző már régóta cserés, ha a Vidi.hu cikkei között visszakeresitek azt ahol Mezey-től, Tassy Márktól lehetett kérdezni, én ott megkérdeztem mi akadálya egy modernebb változatnak és választ is kaptam, csak már nem emlékszem rá így nem idéznék. De visszakereshető.

Viszont a cigány tényleg sok arrafelé, csak a néni azt felejtette el közölni, hogy meccs idején bizony fülét-farkát behúzza a fekete sereg :D A sok ultra akárkihez is kötődnek, nem igazán tűrik meg őket.

A stadionról még annyit, hál'istennek a közelmúltban azért volt alkalmunk telt házat látni fehérváron. A Sturm ellen szerintem nevezhető annak, bár a tv felvételen az látszik, hogy az alsó sorok üresek voltak, az emberek a megvásárolt jeggyel inkább felálltak a felső sorok fölé, hogy lássanak magasabbról. Aztán volt itt egy-két válogatott meccs is, pl az U21-es Magyar Wales, amin sajnos kikaptunk, és emiatt arról maradt emlékezetes, hogy ingyenes volt, de jegyet kellett igényelni rá az MLSZ jóvoltából és a jónépet nem akarták beengedni, mert nem igazán olvastak utána és nem tudták. Aztán volt itt Magyar Kanada meccs amin ha jól emlékszem 3/4-ig telt a stadion, illetve még a nem túl szép emlékű Várhídi éra alatt volt egy Gera 11-sel megnyert Magyar Bosznia meccs, ami a vendég szektort kivéve full teltházas volt több mint 10ezer emberrel. Az nagy móka volt:) Szóval azért 1-1 meccsre összeszedik magukat fehárváron és a környéken az emberek.

Most így hirtelen több hozzáfűznivaló nem jut eszembe:)

pyrogate · http://laalbirroja.blog.hu/ 2011.11.08. 02:14:37

A beléptetésnél gondolom nem taperoltak végig a biztonságiak, és nem kellett a temető és a kerítés közötti 1,5 méteres placcon állni 1 órán keresztül kb 2000 társaddal 40 fokban. Mert az olyan európai...

minority 2011.11.08. 10:14:45

@gege94: a vidi drukkerek viszont nem isznak meccs után, ezt elfelejtettük beleírni. minden kocsma üres volt

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2011.11.08. 10:37:17

Amúgy az szándékos, hogy Fradi-meccsre nem mentetek még ki? Ragyogó alkalom lett volna a derbi, vagy a most vasárnapi.

minority 2011.11.08. 10:42:09

@Imiface: diósgyőrbe megyünk majd, tavasszal meg valószínűleg az üllői útra is.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2011.11.08. 10:54:16

@Imiface: Alapvetően csak meccsre járunk, mindegy melyikre. A Fradi ebből a szempontból egy az összes közül, külön apropót pedig sosem keresünk akkor, amikor választunk.

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2011.11.08. 11:17:38

@minority: @végh hanta: Értem. Csak kíváncsi voltam a koncepcióra!

A diósgyőri meccs nagyon jó választás, már a vasárnapi Fradi-Pakson szembetűnő volt, hogy mennyien mondták, hogy idegenbe is mennek Miskolcra. Szóval 1000% a telt ház, mind hazai, mind vendégoldalon.

Ellensúly 2011.11.08. 11:32:00

Hú, de sok helyesírási hibát sikerült belezsúfolni a cikkbe!
süti beállítások módosítása