HTML

About

A sportgézán megjelenő magyarfocival foglalkozó sorozat cikkei ezen a blogon kommentelhetők.

Eddig

Friss topikok

Titokban virágzik Stadler stadionja

2011.11.17. 10:17

Akasztón imádják, amikor csúcson volt, a helyieknek még a májkrémet is olcsóbban adta. Amíg börtönben ült, teljesen szétlopták az egykoron húszezres stadiont. Stadlert szabadulása után azzal bízta meg az új, titokzatos tulajdonos, hogy támassza fel a stadiont. Csakhogy az egykori juhász adócsalás vádjával most újra bíróság elé áll.

Jó tizenöt éve még egy Stadler-Diósgyőrön jártunk Akasztón, azóta sok minden megváltozott. A stadiont sem olyan könnyű már megtalálni, keresgéljük is vagy tizenöt percig, nincsenek már a létesítmény felé igyekvő szurkolók, meg szotyiárusok, akiket követhetnénk.

Stadler József a bejáratnál fogad minket, megdöbbentő, hogy mennyire le van fogyva. Az új tulajdonos - akiről csak annyit árul el, hogy külföldi, a helyi kocsmában azt is, hogy németek - szabad kezet adott neki, mentse meg a már-már teljesen szétrohadt stadiont.

A fénykorában húszezres létesítményben telt ház is volt, a Fradi itt ünnepelte a bajnoki címét, jött egész Bács-Kiskun megye, de Budapestről is több ezren érkeztek. Akasztón van egy kocsmatulajdonos, aki hatalmas fradista, ő akkor megvendégelte a hatvanfős keménymagot, elkísérte őket a stadionhoz is.

A juhászból lett üzletembert hiába faggatjuk arról, mi lesz, ha megint leültetik, nem akar róla beszélni. Amíg nincs ítélet, úgy tesz, mintha ez az egész nem is létezne. Szépítik a stadiont, épp akkor mennek el a festők, amikor megérkezünk. Nem akar abba sem belemenni, mik is pontosan a tervei, hotel az biztos lesz, és jöhet ide játszani az is, akinek nincsen rendes stadionja (ilyen volt anno az agárdi Gázszer, az ő meccseiken a legjobb esetben is maximum ötszázan lehettek). Amíg első büntetését töltötte Kecskeméten, a létesítményt teljesen szétlopták, ami mozgatható volt, elvitték, noha azt állítja, hogy hivatalosan ide csak a felszámoló cégnek volt bejárása. Most már azért jobb a helyzet, a berugdosott ajtókat megcsináltatták, a méteres bokrokat-fákat kivágták a pálya széléről.

A csillagszemű juhász

Azt mondja, szeretik őt a faluban, rengeteg embernek munkát adott, és a jövőben is ez a terve. Hogy reprezentatív felmérést végezzünk, bementünk egy helyi kocsmába, és meg is kérdeztük erről a már délben ott üldögélőket. Valóban, senkinek egy rossz szava nem volt rá, valamilyen formában szinte mindenki dolgozott neki. Ki pincérkedett nála, ki pedig biztonsági őrködött. "Soha semmi rossz nem volt a Jóskával, mindig korrekt volt velem, időben fizetett. Kérdezzétek csak meg, száz akasztóiból kilencvenöt ugyanezt fogja mondani, a maradék öt meg azért nem, mert irigy rá. Tőle azért nem egy és nem kettő olyan vállalkozó kért kölcsön, aki azóta milliomos lett."

Hét éve szabadult

Stadler Józsefet kétmilliárdos adócsalásért és jogosulatlan áfa-visszaigénylésért 1998 áprilisában első fokon kilenc évre ítélték. A Legfelsőbb Bíróság azonban új eljárást rendelt el, és 2001-ben büntetését – ugyancsak első fokon – öt év nyolc hónapra mérsékelték. Végül 2003. február 12-én jogerősen négy és féléves fogházbüntetésre ítélték. Stadler tizennégy hónapot töltött előzetesben, ezt beleszámították a büntetésbe, és jó magaviselete miatt 2005. január 23-án szabadult.

A teljesen elhagyatott, romos épületben kóvályogva, Stadler terveit hallgatva teljesen világossá válik, hogy lehet bármit mondani, de ha ő nem csinál itt valamit, akkor senki sem. Két éve egyébként még nem ez volt a helyzet, akkor éppen neki sem kellett [1] a csodastadionból lett romhalmaz.

Stadlert idén márciusban négy év tíz hónap börtönbüntetésre és 67 millió forintos vagyonelkobzásra ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság első fokon. Az utóbbi években Solton kezdett új életet, bőrkabáttól kezdve a duguláselhárítóig mindent forgalmazott, saját márkanévvel. Az ügyészség szerint az áruházba a termékek egy része számla nélkül érkezett. A vállalkozás 151 millió forintról kiállított fiktív számlákat fogadott be, 25 millió forint áfát igényelt vissza jogtalanul, és nem fizetett be 8 millió forint áfát. Stadlerék fellebbeztek, a másodfokú tárgyalást november 17-ére tűzte ki a Szegedi Ítélőtábla.

Egy többszörösen elítélt adócsaló szájából talán kicsit visszatetszően hangzik, hogy "jó lenne, ha hagynának dolgozni, elég hasznos tagja vagyok a társadalomnak" mondat. Annak fényében viszont, ahogyan a saját stadionjáról beszél, ahogy a háromezres település lakói beszélnek róla, nem tudunk rá haragudni, bármennyi időre is ültetik le.

sportgéza.hu

-->

31 komment

Címkék: videó stadler akaszó

A bejegyzés trackback címe:

https://nezocsucs.blog.hu/api/trackback/id/tr203389189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joha 2011.11.17. 10:50:49

Szeretjük Stadlert, ez igaz! Éljen és virágozzon a birodalma, részemről fizetek az elcsalt adójába. :)) Hová utaljak?

bájgúnár 2011.11.17. 10:57:16

Én ezt az embert gazdaságiminiszternek tenném.Többet érne mint Matolcsai

joha 2011.11.17. 11:03:00

@bájgúnár: Úgy van, csatlakozom! Felállt és kezdte elölről a semmiből, kár, hogy nem hagyják dolgozni... Assszem nyitok neki egy rajongói oldalt.

minority 2011.11.17. 11:04:37

@joha: ha ez komoly, mindenképpen reklámozd be itt is!

Jeti00 2011.11.17. 11:11:49

érdekes, hogy rá sosem bűnözőként hanem 'jó' emberként tekintek :D ha a politikusok a lopott pénzük csak felét adnák a népnek már jól élnénk :)

orv 2011.11.17. 11:16:52

Sok olyan vállalkozó van, akinek épp az adók és járulékok miatt nem sikerül fejlődnie, gazdagodnia, esetleg még meg is dől, csupán azért, mert a kirakatban van és nem csalhat. Ez itt nem az ókorban játszódó történet, itt nem elég olcsón venni és drágán eladni, be kell tudni fizetni a közösbe is, amiből államot és szolgáltatásokat kell fenntartani.Gondolom a Józska kocsijai nem toronyiránt közlekednek, hanem használják az utakat, lehet,hogy orvosnál is szokott lenni.No meg, csak eloltanák azt a Solti bazárt a tűzoltók, ha egy konkurens kínai meggyújtaná - isten ments, hogy tippeket adjak!pardon... Kiszoríthatna másra is, a focin kívül, például a helyi óvodát egy kicsit megtolhatná, vagy akár egy máshol lévőt... Mindegy. Látványosan csal az apeh-vámosok szeme előtt és hagyják, akár a Józsefvárosi piacot. Ez a gyanús, nem a Stadler.

abozont 2011.11.17. 11:42:45

Csatlakozom azokhoz, akikben nem forr fel az agyvíz, ha róla hallanak. Bizniszelt és nem fizette be az adót. Konkrétan nem vette el mástól, csak nem adta oda másnak, azaz az államnak. Ehhez képest, amilyen lóvékat elköltenek erre arra a politikusok, RS6-ost, hogy bejárjanak, iPad-et, hogy ne unatkozzanak a parlamenti űlés alatt, zsíros kis fizetés havonta, mert hát ők aztán hülyére dolgozzák magukat szóval, akárhogy is nézzük az bizony adó, nem az ő pénzük, az embereké, ők meg elverik erre-arra. Ehhez képest Stadler munkát teremtett, amiről az állam csak beszélni tud, valószínűleg nem véletlenül szeretik, akik ismerik. Persze biztos nem élt rosszul, de hát ki ne költene magára is most őszintén. Na mindegy, a tanulság az, ha nagy lóvét akar valaki leakasztani, akkor politikusnak kell lenni, de minimum kell sok-sok barát magasan... Ő meg úgy néz ki nem nagyon barátkozott ezekkel az emberekkel, vagy kevés volt belőlük...

bájgúnár 2011.11.17. 11:46:53

@joha:
Neki az volt a bűne, hogy amikor otthagytuk az orosz piacokat ő kamionszámra kereskedett velük.Ezt rossz szemmel nézték.Úgytudom még pénzel is lenyúlták akkor.

juliska1960 2011.11.17. 11:46:59

Már megint kivel foglalkoznak? Pintér vajon miből gazdagodott,és az Orkán klán,a Lézer csávó.... sorolhatnám estig.Mindig azt a lovat ütik amelyik húz! A cigány a nyakadba, A cigány kisebbségi vezetők Pintér után a legnagyobb uzsorások. Ugye hogy elhallgattak mikor ezek kiderültek? Jóska bátyánk meg útban van, jó lenne a földjét bagóért államosítani.

Dawersion 2011.11.17. 11:58:41

Ez egy jó ember, szerintem is gazdasági minisztert kéne belőle csinálni. Végzettsége ugyan nincs más csak 8 általános, de szerintem simán jobban ért a dolgokhoz mint a sok barom ott fent. Lézer köcsög csak élősködik rajtunk mint egy bolha, aztán meg pofázik. Józsi bátyánk meg tényleg teremt dolgokat, mindezt a saját erejéből. Ha lesz rajongói oldal akkor azt tegyétek itt közzé legyetek szíves.

Viktus 2011.11.17. 12:04:46

Sokkal több milliárdos van, aki nem adott a népnek semmit, és vidáman elvan ... őket érdekes módon nem bántják, mert ott vannak az elitben.

Q-in-Law 2011.11.17. 12:11:10

Nála százszor nagyobb gengszterek vannak szabadlábon.

minority 2011.11.17. 12:14:47

amikor azt mondta, nem csak Akasztón, hanem az egész országban szeretik, azt hittem, túlzott. eléggé úgy tűnik, hogy nem. vagy csak vannak, akiket jobban utálnak. nekem az volt a személyes benyomásom, mikor ezt a videót forgattuk vele pénteken, hogy bármikor leülnék vele szívesen egy sörre vagy egy fasza birkapörköltet enni, aztán dumálnánk hajnalig. : DDDD ezt pofa alapján egyik nagykutyáról sem mondhatnám el. tényleg kedves ember

Közbiztonság Szilárd 2011.11.17. 12:42:22

Egy olyan idióta miért megy újságírónak, aki nem tudja, hogy a berugdosott rövid u?

Vagy legalább azt, hogy a helyesírás-ellenőrzőt már feltalálták, és INGYEN benne van minden szövegszerkesztőben?

Egyébként a Gázszer meccsein is több ezren voltak Akasztón (meg Fehérváron is, amikor ott játszottak), még ha a hülye sajtósegédmunkásnak ezt derogáló lenne is leírni.

"bármennyi időre is ültetik le"
Magyarul ez így hangzik:
"bármennyi időre ültetik is le"

minority 2011.11.17. 13:11:52

index.hu/bulvar/2011/11/17/stadler_negy_ev_tiz_honapot_kapott/

hát nem lesz Akasztón semmi, megvan az ítélet: 4 év 10 hónap. jogerős

minority 2011.11.17. 13:16:25

@Közbiztonság Szilárd: te valami volt nyelvtan tanárom vagy, hogy egy hete nem szállsz le rólam?

joha 2011.11.17. 13:24:38

Látta valaki, amikor valamelyik főzős műsorban szerepelt pár éve? A kis tetőtéri garzonjukban főzte meg a kaját, csupa szív volt és őszintén viselkedett mindenkivel, semmi kivagyiság, és az sem vette el a kedvét, hogy a milliomos vállalkozó bőréből gyakorlatilag egy pályakezdő szintjére kellett visszamennie. Aztán lementek a vendégekkel a turiba, ott meg vitték a bőrkabátokat a vendégek, hiszen Józsibá olyan gazdag, szegényen viszont látszott, hogy még minden fillér számít, hiába a nagy hangárnyi ruha, talán mondta is viccesen, hogy ne fosszák már ki, de végül barátsággal és jószívvel adta oda mindenkinek, akkor is nagyvonalú volt, amikor még nem engedhette volna meg magának. Sok személyiségépítő-karrierépítő stb. szakember példaként hozhatná fel az előadásaiban.
Ja, egy régi dokfilmben meg azt mesélték, amikor még ment neki a szekér, gyakran csak annyit mondott az alkalmazottnak, hogy "Menjél be Pityukám, és vegyél ki a zsákból, amennyi kell", ugyanis volt egy helyiség, ahol zsákokban állt a kemény forint, viszont adott ő bárkinek, aki kért. Igazi buddhista, adakozik, ami aztán óhatatlanul visszahull rá. Viccből írtam a rajongói oldalt, de úgy tűnik, volna rá igény. :) És ne tévesszen meg senkit, tisztában vagyok vele, hogy adócsalást követett el, amit a magyar kultúrában hajlamosak vagyunk nem komolyan venni, de lehet, hogy az ellopott pénzből sokkal többet tett embertársaiért, mint az állam tett volna a leadózott összegből. Hajrá Stadler József, szerintem ő tényleg egy tipikus jó magyar ember, néha nem kell feltétlenül álságos kapitalistának lenni ahhoz, hogy meggazdagodjunk!

joha 2011.11.17. 13:25:23

Neeee, most látom, letöltendőt szabtak ki rá... Nincs igazság a Földön...

Mikrobi 2011.11.17. 14:30:03

LOL, nagy jótékonykodó ez a pali Akasztón...

...az államtól elcsalt adóból!

Közbiztonság Szilárd 2011.11.17. 14:31:21

@minority:
Nem, én az vagyok, aki szerint írástudatlan balfaszoknak nem volna szabad újságíróként dolgozniuk.

Egyébként nyelvtantanár egybe.

@joha:
A politikusok nem nézik jó szemmel, ha rajtuk kívül más is lop és adót csal.

Közbiztonság Szilárd 2011.11.17. 14:33:58

@Mikrobi:
Na ja, az állam meg a befizetett adóból mit is csinál?

Elszór 2000 milliárdot MOL-részvényre, amin 2 hónap alatt veszít 270 milliárdot?

Aki ezt tett, azt miért nem csukják be pl. hűtlen kezelésért?
Stadler ennek ezredét sem csalta, és ő legalább jótékonykodott is belőle, míg a MOL-akció végrehajtója egy fillérnyit sem.

Nézőke 2011.11.17. 14:36:02

..érthetetlen hogy az irigység mindenhol felüti a fejét. Momentán a helyesírás trollra gondolok, aki gondosan ügyelt a hétszótagú kötöjelszabályra, figyelt a szóközre a vessző után és biztosan végigellenőrizte négyszer, mielőtt elküldte a hozzászólását. Ám a tény,hogy a "berugdosott rövid u"-ból kihagyta hogy "az", további összehúzódásra készteti a díszes golyóállományt :D
Józsibát pedig szeretjük, ártalmatlan, hogy ehhez is legyen egy mondatom :D A mercit elnézzük neki :D

Közbiztonság Szilárd 2011.11.17. 14:46:04

@Nézőke:
Talán tanulj meg magyarul, te idióta, és ne ossz észt, amikor magad is jelentős adományra szorulnál belőle!
Csak nem te is indexes újságíró vagy?

Gondolom, fel sem merül benned, hogy valaki fejből is tud helyesen írni, mi?

orv 2011.11.17. 15:19:19

Ennyi indulat, és mind a másé!
Vajon miért alakul ki minden témával kapcsolatban anyázás, ökölharc, habzószájú tombolás?

Nézőke 2011.11.17. 15:24:28

..bár igaz,hogy én konkrétan névre utalás nélkül írtam,így csak akinek inge,az vette magára :D

dr. Közbiztonság Szilárd 2011.11.17. 15:34:11

@minority:

Ahogy látom, letiltogatni egyszerűbb, mint írni megtanulni...

Jó kis kommunista tempó.
Csak így tovább!

joha 2011.11.17. 17:37:41

Képes volt egy Dr.-ral visszaregezni?? Beteg ember!

Herr Glatzkopf 2012.01.04. 21:51:28

@dr. Közbiztonság Szilárd: Kisfiam, lehetsz Prof. is, attól még hatalmas taplóságodról tettél mindannyiunk színe előtt ékes tanubizonyságot, LOL! :)

Ha jól emlékszem, Stadlernek az újrakezdést követően egy fekete Mercedes CLS-e volt. És? Valamiért nem zavart...

Herr Glatzkopf 2012.01.11. 16:31:44

Köszönöm a moderátornak/adminnak, hogy a gyalázkodást letörölte! Ebben ugyan én is résztvettem, ezért elnézést kérek!

A témához annyi hozzáfűznivalóm lenne még, hogy a Stadler-éra második felvirágozásának idején rendszeresen jártam Solt és Kecskemét felé, egy alkalommal pedig be is ugrottam az áruházba. Olyan választékot, ami ott volt ruhából, azelőtt még _sehol sem_ láttam...a minőség persze nem a csúcskategóriát képviselte, de azért szépen fel lehetett öltözni, kb. bármilyen alkalomhoz a készleten lévő darabokból.

Az anyagi részéhez nem tudok okosat mondani, nem vagyok gazdasági-pénzügyi szakértő, de azt nagyon sajnálom, hogy Józsi bá' nem tudott tisztességes maradni a gigászi bevételek ellenére. Lehet, hogy valaki most megcáfol/elküld anyámba (vérmérséklete szerint), mert nem igaz és minden vád hazugság, de sajnos a magyarországi vállalkozók egy részének "spórolási gyakorlata" is megegyezik az ővével, persze, arányosan kisebb/nagyobb léptékkel mérve. Nyilván felmerül a kérdés, hogy miért szánják rá magukat némelyek illegális lépésekre, mennyire "kényszeríti" az állam csalásra ezt a kört, ebbe nem mennék bele, mert úgyis csak a "tojás vagy a tyúk volt előbb"-köröket futnánk.

Szó, ami szó: Józsi bá' népszerű arc volt és lesz is, mind a falubeliek, mind pedig szélesebb körben is. Adakozott, munkahelyeket teremtett. A stadion, még így, romosan is impozáns látvány, ahogy átsuhanunk Akasztón, mindenképp feltűnő látvány. Kár, hogy ott van, kár, hogy pusztul és nem tudják hasznosítani...Pedig a juhász nagyot álmodott. Azt meg is valósította, de mint minden álom, ez is véget ért és rémálommá változott. Aztán amikor letöltötte "szobafogságát" és szabadult, hazament és újra "talpraállt". Self-made-man, mondhatnánk rá. Mi lesz 2015-re vele, amikor ismét szabadul?
süti beállítások módosítása