HTML

About

A sportgézán megjelenő magyarfocival foglalkozó sorozat cikkei ezen a blogon kommentelhetők.

Eddig

Friss topikok

Van még futballmeccs Magyarországon

2011.11.29. 15:01

Rossz kabalák voltunk Miskolcon, pedig rengeteget utaztunk az év meccsére, hogy lássuk, miként úszik örömmámorban a város. A Diósgyőrnek ehhez a szebb napokat látott, de sosem lebecsülhető Fradit kellett volna megvernie. Amit viszont a két tábor összeszurkolt, arra nincsen szó, úgy éreztük magunkat, mint egy igazi futballmeccsen.

Ha az ember szíve se nem diósgyőri, se nem fradista, akkor ugyan mi veszi rá arra, hogy a vasárnapi ebéd helyett a Keletiben fagyoskodva várja a fél kettes miskolci IC indulását, majd odaérve még további három-négy órát fagyoskodjon egy Diósgyőr-Ferencváros szuperrangadón. Így is lehet nézni, de úgy is, hogy a diósgyőri hangulatért megéri ennyit szenvedni, legalábbis azt beszélik. Az biztos, hogy telt házas NB I.-es meccset nem lát minden nap az ember, itt pedig az lesz.

 

Rendőrből már a Keletiben is van bőven, pár fradista is feltűnik a jegypénztár körül, ehhez képest mégis nyugiban, nyugdíjasok között utazunk Miskolcig. November 27-én, délután három körül Mezőkövesd környékén zötykölődve tényleg olyan érzése van az embernek, hogy éppen kifelé tart a világból, de aztán szerencsére megérkezünk a Tiszai pályaudvarra. Van még két és fél óránk az év meccséig, de addig el kell jutnunk a szállásunkra, meg kell szereznünk a jegyeinket, meg be kell ülnünk a DVTK drukkerek egyik törzshelyére, a Kata Espressóba. Az előre eltervezett három programpontból ugyan nem minden jön össze, ami meg igen, az sem zökkenőmentesen, de erről majd később.

dio-fradi_01.jpg

Minden taxis összeesküdött ellenünk

Miskolcon nagyon kedves taxis bácsik vannak, de nem egyszerű velük az élet. Nem azért furikáztattuk magunkat, mert akkora urak vagyunk, hanem mert nagyok a távolságok és siettünk. Első emberünk nem tudta, hova is kéne menni, és ez nem csak a villamosvonal-felújítás miatti tereléseknek volt köszönhető. Második taxinkból egy, a gumibotjával az ablakunkon kopogtató rendőr hatására voltunk kénytelenek kiszállni a stadion előtt, a harmadikkal már csak annyi volt a probléma, mint az első kettővel: nem ismerte azt a szót, hogy számla.

A stadion mellett elhaladva döbbenetes látvány fogad minket: van olyan ebben az országban, hogy két órával a kezdés előtt már kialakult egy jólfejlett meccshangulat. Kígyózó sorok (persze nem jegyért, azok már egy hete elfogytak), méterenként állomásozó szotyiárusok, ordibáló diósgyőri drukkerek. Pirosba öltözött a város ezen része. Nagyon szeretnénk már bent lenni a kívülről kifejezetten ronda, de belülről azért rendesen kipofozott stadionban. Előtte azonban még a város összes útépítőjével meg kell küzdenünk. Bár vélhetően mindegyikük összeesküdött ellenünk, azért mégis sikerül odaérünk a kezdés előtt jó másfél órával.

A jegyek átvétele itt sem megy olajozottan. Az előre megbeszélt állóhelyes belépők helyett sajtójegyet kapunk, ami azért szomorít el minket első blikkre, mert előzetes terveink szerint a fanatikus hazai drukkerek között szerettünk volna elvegyülni. Kissé magunkra utalva a klubszékház labirintusában keringünk egy negyed órát, aztán kiderül, hogy kaphatunk szép fehér MLSZ-es fotósmellényeket, és azzal akár le is mehetünk a pálya szélére. Kispesten már volt részünk ebben az élményben, de itt most négyszer annyi ember lesz, a nézőtérről is félelmetes a hangulat, nem hogy lentről. Elképesztő érzés a lelátót egy parabolának tekintve ácsorogni a képzeletbeli függvény gyújtópontjában, és minden irányból hallani a szurkolást.

A sajtópáholy, ahonnan nem látni

Valószínűleg Diósgyőrben van a világ legmanipulatívabb páholya, legalábbis ha az első félidőt vesszük alapul, amikor eltöltöttünk ott egy kis időt. A főlelátó bal szélén kialakított kis sarokban mindenki nagyon kedves és készséges velünk, viszont bárhogy helyezkedünk, csak a félpályáig látunk. Véletlen egybeesés, de attól még vicces: pont arra támadnak a hazaiak. Nem a szokatlanul sok kolléga miatt van - bár ennyien még talán válogatott meccsre sem jönnek -, hanem azért, mert szabályosan el vagyunk rejtve. Amkor néznénk az egyik irányba, akkor egy tribünre vezető lépcsőt övező rács miatt szinte semmit sem látunk. Így maradunk le Rados hatalmas luftjáról is, amivel az angol Robinsont idézi. Az a rohadt fűcsomó itt is.

Diósgyőrben ennyi ember azért nem, de 7-8 ezer általában összejön, amióta jól megy a csapatnak, itt tényleg egy egész estés szórakozás a meccs. Egy órával a kezdés előtt már teltház van, élőben szól a rockzene, külön színpad van a dominánsan Edda-számokat játszó bandának. Néha beszaladnak a pályára a piros-fehérbe öltözött pom-pom lányok, elugrálnak egy rövid műsort, majd eltűnnek, de aztán jönnek újra. Ők egyébként azt hitték - a fotósmellény miatt egyébként teljesen jogosan -, hogy mi majd alkalmasak leszünk a lánytársaság megörökítésére, ami végül be is jött, mert sorra adták kezünkbe a masináikat, hogy csináljunk róluk képeket. Egy helyi drukker szerint ez az egész csinadratta jó nagy marhaság, ő anyázni és drukkolni megy ki, nem ezt hallgatni. Nem tudunk egyetérteni vele.

dio-fradi_02.jpg

A pálya szélére lesétálva kicsit meg vagyunk illetődve, mégiscsak az arcunkba üvölt tizenegyezer megvadult drukker. Azért odamerészkedünk a helyi B közép elé és várjuk a koreográfiát. Egy vezérszurkoló annyira hadonászik a kerítésen, hogy valahogy csak leesik, de valószínűleg jobban fázik, mint amennyire fáj neki, merthogy rövidujjúban nyomja az öt fokos hidegben. Jönnek a csapatok, szól a Diósgyőr-induló, piros-fehérbe borul a kapu mögötti lelátó. A fradisták is kitesznek magukért, bár a tábor harmada ekkor még valahol félúton a pályaudvar és a stadion között járhat, a már kintlévők azonban bemutatják az ugyancsak tisztességes koreográfiájukat.

küzdelem még csak most kezdődik, de már több mint egy órája meccshangulat van, mármint igazi meccshangulat, nem olyan NB I.-es. A vezetés gyorsan meg is van, Seydi fejeli be közelről Tisza Tibi szögletét. Az egyenlítő ferencvárosi gólra sem kell sokat várni, bár ebből sajnos nem sokat látunk (erről a sajtópáholyról szóló keretesben értekezünk, nem sokkal feljebb). Luque viszont olyan góllal szerzi vissza az előnyt a hazaiaknak, ami alapján nem csak a hangulat, hanem a játék is nemzetközi színvonalú. Ez persze némileg költői túlzás, de akkor és ott így éreztük (itt látható egy borzasztó hangminőségű összefoglaló, de a gólokat legalább ki lehet venni belőle).

A szünetben végre sörhöz jutunk, aminek az az ára, hogy nem látjuk Pölöskey egyenlítő gólját. Úgy döntünk, a második félidőt a Fradi-tábor előtt kezdjük, így testközelből szemlélhetjük, mit művelnek a fordításnál. 58. perc, Somalia a második gólját szerzi, máris vezet Détári csapata. Hosszú perceken át zúg a Szívünk zöld-fehér. Hihetetlenül gyorsan változik a stadionhangulat, általános letargia lesz úrrá a hazai drukkereken, ami majd a lefújás után átcsap elégedetlenségbe. Errefelé az a szokás, hogy bármi van, a DVTK játékosai végigpacsiznak a közönséggel, megköszönve, hogy kijöttek és szorítottak nekik. Egy drukker szerint a szezonban még nem volt ilyen hőborgés, az állítólag sérülten védő Rados kapus és a védelem bénázása miatt mindenki bundáról beszél. Sajnáljuk is szegényt, ő pacsizna, de a kerítésen hadonászó ultrák elküldik egy melegebb égtájra.

dio-fradi_03.jpg

Csodálatos Fradi-tábor - presztízskérdés a lelátón

A Honvéd-DVTK után el voltunk ájulva a péntek este is többszáz kilométert utazó, majd a vesztes meccs után is kitartóan szurkoló vendégtábortól. Meg is kaptuk pár Fradistától, hogy látogassuk meg őket is, aztán ájuljunk el a borsodiaktól. A feladatot végülis teljesítettük és való igaz, a valamivel több mint ezer fős zöld-fehér keménymag előtt le a kalappal.

Tagadhatatlan, mindkét tábor presztízskérdést csinált ebből a mérkőzésből. Ahogy arról már szóltunk, egy órával a kezdés előtt már bőven benne voltak a hazaiak a szukolásban, gyakorlatilag lenyomtak egy teljes 90 percet úgy, hogy a pályán legfeljebb a melegítő játékosok látványa okozthatott némi izgalmat. Az első félidőben aztán még tartották magukat, de ahogy feljött a Fradi, és ahogy megtelt a vendégszektor, úgy vált egyre nyilvánvalóbbá, többen tényleg ezért a meccsért jöttek csak ki, így a hangulat is némileg visszesett a sok kocadrukker jelenlétében.

Összességében azonban elmondható, ha fordulónként lenne néhány ilyen mérkőzés a magyar bajnokságban, akkor tényleg érdemes lenne komolyan elgondolkodni a korszerűbb és nagyobb stadionok építésében. Megéri.

A szerepét kicsit túljátszó piros-fehér szívű műsorvezető is ki van ábrándulva, a sporttörvényre hivatkozva meg is kéri gyorsan a fradistákat, azonnal hagyják el a lelátót. Érthető a frusztráltság, mégiscsak az év meccsét sikerült kiengedni a kezükből, de akkor sem illik így bánni a vendéggel.

Lefújás után a Kata Espressóba is eljutunk végre, most aztán tényleg van miért inni, vedelnek is. Az árak közel sem pestiek, a mennyiség tiszteletre méltó, és ekkor már valahogy senkinek sem tűnik fel, hogy - a meccsel együtt számolva - órák óta fagyoskodik a késő őszi hidegben. Mindenki elmondja a véleményét, hol volt a hiba, de a végeredmény kivétel nélkül az, hogy ilyen szarul még nem játszottak a szezonban, pedig Debrecenben kaptak egy sima ötöst.

Ha az ember minőségi focit akar látni, akkor még a fordulatos meccs ellenére is inkább a Sport TV szombat esti műsorát javasoljuk, de a meccshangulatért ma Miskolcig kell utazni.

sportgéza.hu; képek: Varga Tamás

-->

23 komment

Címkék: videó túra miskolc fradi nb1 diósgyőr

A bejegyzés trackback címe:

https://nezocsucs.blog.hu/api/trackback/id/tr563422112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ács Ferenc 2011.11.29. 23:50:56

Ez a fagyizmus esszenciája: www.youtube.com/watch?v=yqb17tOHmak

A briósgyőr meg egy felfújt médialufi, harminc év után először van egy jobb szezonjuk, korábban lifteztek az nb1 és az nb2 között. Tulajdonképpen ők a vidéki fagyi.

Ferguson 2011.11.30. 00:02:34

Szánalmas a magyar foci...

pyrogate · http://laalbirroja.blog.hu/ 2011.11.30. 00:09:32

@Ács Ferenc: úristen egy focista csúnyán beszél! LOL bazdmeg :D

Kobunko · http://elejtett.blog.hu 2011.11.30. 00:26:46

a helyszínen sosem jártam, de:

szezon eleje óta megy a sporttv-n a "klubszimpátiától függetlenül el kell menni diósgyőrbe"-promó, kifejezetten emiatt voltam hajlandó leülni idei első nb1 meccsemre a tv elé, hogy na majd pláne a fradi ellen. Hát, a kömény hangulat az volt, h a stadion szpíkere gyakorlatilag végigpofázta a meccset, a hangosbemondóból utasította a szurkolókat egy-egy di-ós-győr rigmusra, és ebben ki is merült a nagy szurkolói hangulat (arról nem is beszélve, hogy A teltházas meccsen ugyanúgy behallatszott a "mér oda lövöd bazmeg"-ek, mint egy megye 1-es meccsen). Most vagy a szurkolók éppúgy nem voltak ilyen szarok egész szezonban, mint a csapat, vagy akkor javaslom a fradi vagy a dózsa hazai meccsét, ott megy ez maguktól, és nem csak egy rigmus.

rexter 2011.11.30. 00:33:36

viszonylag korrekt cikk, de, az egész magyar foci talán legnagyobb tragédiája pont ott van, amiről a szerző egy félsoros megjegyzést írt: hogy a Fradi tábor egésze nem ért be a stadionba kezdésre. Miért? Mert a rendőrök egész miskolcot lezárták, konvojokkal terelték a szurkereket, valaki egy órát várakozott miskolc határában, majd egyszerre mindenki ért a Fradisték nagy rész a stadionho, ahol egy azaza EGY szűkítette kapun keresztül préseltek be mindenkit, west balkán szindróma, tőbben alig kaptak levegőt a nyomortól, egyébként ez máshol is abszolut jellemző, még a válogatott meccseken is, megvárják míg meghal valaki és majd azt mondják "verekedés volt meg balhé pfuuj Fradisták" nem bazmeg, nyomort generálnak degeneráltak!!! ezután még ráadásként a legnagyobb maffia, a Fradi Security még paprikasprayvel tele is fújta a Fradi szektorát és bementek egy kicsit verekedni is...

Talán ha európai lenne a beengedés talán ha nem egy kapun keresztül, talán ha nem a maffia lenne a security, talán ha erről írnátok, akkor talán többen járnának meccsre is.

A Fradi egyébként a második félidőben sokkal jobban játszott, megérdemelten nyert.

Hilts 2011.11.30. 00:46:02

Van egy olyan érzésem, hogy a következő fordulókban már nem lesznek ennyi a diósbejgli meccsein... Rósáról meg annyit, hogy én a helyében ütöttem is volna a parasztját.
Most legalább megkapták a miskolci tirpákok amit érdemelnek, játékban és szurkolásban is.

CSAK A FRADI!

megint 2011.11.30. 00:59:18

Azért azt el kell ismerni, hogy a diósgyőr meccsein nagyszerű hangulat van, és sok néző, viszont egyáltalán nem tetszett az a magatartás amit az állítólagos törzsszurkolók mutattak,nem vagyok meggyőződve arról, hogy ha bejönne pár vereség akkor is ennyien lennének, erről a "ceremóniamesterről meg nem is érdemes beszélni. Fradi a másodosztályban is több embert mozgatott meg mint a legtöbb klub, idegenbeli meccsekről nem is beszélve, épp most néztem a győri magot újpesten, voltak vagy tízen. Hangulathoz kell kellő számú néző , de nem feltétlen ezen múlik, pl MU-Benfica, de ezer horvát is kb túlkiabálta a nagy realt.
"Fradi Security" féle bagázst ki erőlteti? Olyanok mintha a lilák bérencei lennének, kb uzsorás-behajtók, ideje lenne elküldeni őket, szégyen amit művelnek.

exbarátnő 2011.11.30. 02:36:19

@Hilts:
"Most legalább megkapták a miskolci tirpákok amit érdemelnek"

Ja, van lakásom Diósgyőrben és Ferencvárosban is, hát a IX. kerület az maga a kellem és értelem. Ott aztán magas a kultúra...

Aztán ránéztem az állásra,
DVTK 5. 28 pont,
FTC 9. 19 pont.
Két magas színvonalú csapat.

amit még megtehetsz 2011.11.30. 06:06:25

@Hilts: A tirpákok kicsit arrébb vannak, úgy Nyíregyháza környékén. De gondolom neked már úgyis mind1..

dicsukpali 2011.11.30. 07:10:05

Jó lett volna nyerni!Ettől függetlenül a Fradi teljesen megérdemelten nyert,azért mert jobbak voltak.Vagy mi voltunk nagyon rosszak.Szerintem a felfokozott várakozást nem tudták a diósgyőriek feldolgozni.De csodálatos évet köszönhetünk nekik.Azt,hogy ebben z igazságtalanul sokat szenvedett városban,visszahozták a reményt,a tavast.Köszönjük!

pyrogate · http://laalbirroja.blog.hu/ 2011.11.30. 07:32:35

Azért az atmoszféra eléggé elmarad egy fradi-újpesttől (vagy fordított párosításban). Elég jó lesz tavasszal a Megyerin :)

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2011.11.30. 08:06:18

Misokoci tirpákok... Bazdmeg, ekkora sötétzöldet... :DDD Fradista likák is vannak?
A látássérültnek meg felhívnám a figyelmét arra, hogy Rózsa a hónalja alá befért annak, aki beszólt neki, necces lett volna ütni, mert a fejét nem is éri el.
Tényleg kurva jó a diósgyőri tábor, mindig is jók voltak. De most tényleg kicsit túlpörögtek, vissza fog ez esni.
Tavasszal én is megyek! Csak a Loki!

Ács Ferenc 2011.11.30. 08:20:58

@pyrogate: De a tévékamerába, egy volt csapatkapitány? De persze fradista, mit várhatunk tőle. Mondom, ez a fagyizmus esszenciája.

Viktus 2011.11.30. 08:50:20

@megint:

Diósgyőr meccseken sokan voltak a másodosztályban is ... persze általában hazai meccseken az országot járni nincs pénzük.

Kivlov 2011.11.30. 08:53:27

"...szeretlek Erzsi, haver vagy János, csapat csak egy van: a Ferencváros..."

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2011.11.30. 11:27:02

@Ács Ferenc: Ugyanmár, ne menjünk messzire, Harry Redknapp és Sir Alex is káromkodott már kamerába hasonló szituban. Mellesleg Rósának igaza volt (pedig nem kedvelem különösebben).

Tényleg elképesztő nagy médiafelhajtás kísérte a meccset, ezért is akart minden valamire való fradista lemenni Miskolcra, hogy megmutassa, egy jól sikerült évad még nem teszi az ország legjobb táborává a diókat.

Aztán az meg már vicces volt, amikor a vége felé azt mondta a kommentátor, hogy előtte éppen összeverekednek egymással a Diósgyőr szurkolók.:) Közben pedig csak a Fradi-tábor hangját lehetett hallani.

Mindenesetre tény, hogy a többi hazain tényleg kitett magáért a miskolci szurkolótábor, és szégyenszemre az Üllőin nem egyszer félház sem jött össze, de ez nem volt meglepő a szezonkezdet miatt.

A lényeg, hogy mindenki járjon meccsre, nem is tudom elképzelni a szombatjaimat-vasárnapjaimat otthon ücsörgéssel.

seahawks 2011.11.30. 11:32:33

szégyen ez a magyar foci...

tesitanárnként sem javaslom a tanítványaimnak, hogy meccsre járjanak, pláne a saját gyerekeimet nem vinném ki soha.

Ács Ferenc 2012.01.07. 14:24:11

@seahawks: Hát akkor elég ostoba vagy, különösen szégyen, hogy testnevelés-tanárként vagy ennyire az. Az nb1-es csapatok bármelyik meccsére nyugodtan kivihetnéd a gyerekeket, semmi bajuk nem lesz, sőt, a nagyobb múltú csapatoknál gyerek/nyugdíjas terasz is van. Dehát könnyebb beszopni a médiahisztit és szajkózni a hülyeségeket.

Ács Ferenc 2012.01.07. 14:26:16

@Imiface: Csak az utolsó mondatoddal értek egyet. És azért Sir Alexhoz csak ne hasonlítsuk már ezt az irritáló, vérprimitív zöld majmot, ha kérehetem, már semmilyen vonatkozásban sem.
A Briósgyőr egy felfújt médialufi.

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2012.01.09. 08:51:49

@Ács Ferenc: Nem hasonlítottam, hanem csak azt mondtam, hogy a sokat majmolt nyugati focivilágban is mindennapos a káromkodás. A trágárság a futball szaknyelve, ennyi.
süti beállítások módosítása